top of page

Blog

Tips voor Kerst & Oud en nieuw

De feestdagen staan weer voor de deur. Sinterklaas hebben we net gehad en dan nu door naar kerst. Tijdens de 1 op 1 consulten worden de feestdagen weer uitgebreid besproken, wat zijn de plannen, wat zijn je doelen tijdens de feestdagen en hoe maken we dat concreet.


Hieronder geven we je 7 tips die we vaak meegeven:Eet regelmatig

De feestdagen lopen vaak wat onregelmatiger. Je staat wat later op, je gaat wat later slapen. Het kan even drukker zijn met de taken die je hebt voor bijvoorbeeld het kerstdiner/cadeautjes regelen. Door de onregelmatigheid schiet een eetmoment er vaak bij in, wat ervoor zorgt dat je later op de dag weer meer honger krijgt en de kans op overeten/snaaien groter wordt.

Zorg dus dat je zoveel mogelijk op vaste tijden blijft eten. Dan ben je goed verzadigd en is het diner of de hapjes echt als een extraatje en niet om te vullen.


Eet bewust

Hoe is je verzadiging / honger gevoel? Vaak is dit niet echt iets waar we stil bij staan maar is wel een goeie als je wilt voorkomen dat je jezelf over eet. Daar kan de hongerschaal bij helpen. Kort werkt het zo. Geef je honger – verzadigings gevoel een cijfer tussen de 1 en 10

1 is uitgehongerd (je kunt je niet meer concentreren)

5 is neutraal

10 is dat je ‘vol’ zit en daar last van ervaart (pijn/misselijkheid)

Het meest ideale is om te voorkomen dat je onder de 4 komt en niet boven de 7 uit komt.Beperk speciale lekkernijen vooral tot de feestdagen zelf

De winkels liggen ermee vol met (eerder al pepernoten) chocolaatjes, kerstkransjes, speciale toetjes. Niet alleen met kerst maar het begint weken al is het niet maanden daarvoor al. De truc is om het lekkers te beperken tot de feestdagen en niet continu in huis te hebben.


Keuzes maken met de maaltijden

Ook met de gerechten kun je keuzes maken. Neem dan wat kleinere porties, kies voor mager vlees / vis of juist vette vis wat rijk is aan omega3, laat de sausjes staan of neem een klein portie, en neem wat minder frietjes of aardappelen. Neem wat extra groenten en neem dranken zonder of laag in calorieën.

Beweeg omdat je het leuk vindt

Kies voor extra beweging, goed voor het lichaam, de geest en het is nog gezellig ook als je het samen doet. Stel bijvoorbeeld voor om een rondje park te lopen met visite. Of ga de je boodschappen eens lopend doen of met de fiets.


Zelfzorg

Hoe ervaar jij de feestdagen? Merk je dat het ook wat stress kan geven kies dan net voor wat meer zelfzorg en dit moet je echt even inplannen. Niet als een taak extra erbij maar even een momentje bewust ontspannen. Wat geeft jou extra energie, of kom jij van tot rust?Geniet

Hopelijk zie je deze tips als iets wat je gaat helpen om juist meer te genieten van deze feestdagen. Eten omdat je het lekker vindt, ben goed verzadigd, wees lief zijn voor jezelf en heb een fijne tijd met vrienden en familie. Belangrijkste is dat je geniet. Ben in het moment want voor je het weet zitten we alweer in het nieuwe jaar.


Ik wens je hele mooie en waardevolle feestdagen met familie of vrienden.


Ben in het moment en geniet!

Liefs!Comentarios


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page