top of page

Blog

Afvallen meer dan alleen calorieën

Je valt af als je calorie inname minder is dan wat je verbruikt. Zo simpel is het… of.. Toch niet?Als iemand je dit wijs probeert te maken, hmm. Zoek dan zeker even verder.. Want er is zoveel meer wat mee speelt wanneer je wilt afvallen. Hoeveel dame's heb ik al op mijn praktijk gehad die gewoon redelijk netjes eten (dus niet al te gek) maar nauwelijks of met veel moeite afvallen. En probeer dan ook nog maar eens voor langere periode vol te houden.

Ik weet nog dat ik tijdens mijn opleiding bij iedere casus de calorie behoefte uit moest rekenen. Je neemt verschillende factoren samen zoals je leeftijd, gewicht, lengte, beweegpatroon, eventueel ziektefactor of zelfs groeifactor bij kinderen. Stopt het in een formule en tadaaaa 🧚🪄, de formule berekent dan tot 1 calorie precies hoeveel je op een dag nodig hebt.


Laatst moest ik een cliënt toegeven dat ik de calorie behoefte niet of nauwelijks meer uitreken. Ik maak een inschatting dat wel, maar ik staar mij daar niet meer op blind.

Bij afvallen komt namelijk veel meer kijken, ik zal je hieronder de 2 grootste factoren wat verder bespreken die ik in de praktijk vaak zie, namelijk:

1️⃣ je energie behoefte kan verlaagd zijn

2️⃣ je vetverbranding verloopt niet optimaal.
1️⃣ Een verlaagde energie behoefte

Je energie behoefte kan verlaagd zijn, komt er uit die magische formule bijvoorbeeld uit dat je 2400 kcal per dag nodig zou hebben, dan kan best zijn het bij jou misschien toch lager licht bijv. maar 2000 kcal per dag.. Een verlaagde energie behoefte kan door veel verschillende factoren komen, waaronder bijvoorbeeld een trage schildklier. Je waarden kunnen dan nog wel goed zijn, maar als ze aan de lage kant zitten dan kan dat alsnog zorgen dat je minder snel je energie verbrandt. Je zou denken, dan moet ik nog minder eten, maar pas op, dit kan het alleen maar erger maken. Hier is goede voeding belangrijk die je schildklier ondersteunt met aandacht voor andere leefstijl factoren als slaap, beweging, ontspanning. Iets waar ik je graag bij coach 🤗

2️⃣ Vetverbranding verloopt niet optimaal

Insuline is een hormoon die verantwoordelijk is voor je bloedsuiker spiegel. Insuline zorgt ervoor dat de suikers die in je bloedbaan komen goed gebruikt worden. Bij een wat hoger gewicht (en vooral als deze rond je taille plaatsvindt) krijgt dit hormoon wat meer moeite om z'n werk te doen, hierdoor maak je al gauw meer insuline aan dan nodig met als gevolg dat:

 1. je lichaam sneller vetten gaat opslaan en

 2. je vetverbranding een soort van blokkeert, ookal doe je nog zo je best 🤷🏻‍♀️

 3. Tegelijkertijd zorgen deze schommelingen ook nog eens voor cravings, honger en sommigen noemen het zelfs een verslaving aan eten, niet zo handig dus wanneer je op je voeding wilt letten.

En dan heb je nog vele andere factoren zoals:

 • Een verstoord hongergevoel door een disbalans in Grehline (hongerhormoon), Leptine (verzadigingshormoon)

 • Te hoog cortisol (stresshormoon)

 • Medicatie

 • Mindset (alles of niets denken bijvoorbeeld)

 • Organisatie (plannen, boodschappen, bereiden)

 • Bij de les blijven 😉 ofwel gefocust blijven op langere termijn

Om effectief en natuurlijk gezond af te vallen, en ook nog zo dat het leven nog leuk blijft is er dus meer nodig dan alleen calorieen tellen. 💪🏻Wil je hier nu heel graag mee aan de slag gaan, zorg dan eerst dat je weet wat de oorzaak is, en pas je voeding daarop aan. Belangrijk is dat je aanpassingen ook goed vol te houden zijn.


Weet je niet waar te starten? No worries, ik sta dan graag voor je klaar 🥰🤗

Na een uitgebreide intake stellen ik in samenspraak met jou een voedingsplan op, zodat je vaste handvaten hebt die bij jou lijf, wensen en leefpatroon passen. Kijk bijvoorbeeld eens op de afslankchallenge of werkwijze.

Liefs,

Floor KlaassenComments


Featured Posts
Archive
Follow Me
 • Grey Facebook Icon
 • Grey Twitter Icon
 • Grey Instagram Icon
 • Grey Pinterest Icon
bottom of page