top of page

Blog

Emotie-eten, wat is dat en wat kun je ertegen doen?

Emotie-eten, doen we wanneer we ons even geen raad weten met onze emoties. Je gaat dan eten zonder dat je echt honger hebt. Het verzadigde gevoel en het genot (dopamine prikkel) overheerst het vervelende gevoel van de emotie. De emotie die je op dat moment niet wilt ervaren, maar die er wel degelijk is. Je probeert het moment dragelijker te maken door iets lekkers te eten, maar lost hiermee niks op. Sterker nog, meestal voel je je daarna schuldig en misschien wel slechter dan daarvoor. Waardoor er een vicueuze circel ontstaat.


Wist je dat het niet altijd emotie eten hoeft te zijn? Je kunt namelijk ook momenten hebben dat je teveel gaat snaaien omdat je bijvoorbeeld te weinig hebt gegeten die dag, je vermoeid bent, een disbalans in hormonen hebt, of insuline resistentie.

Heb jij een verzadigd gevoel, maar merk je dat je jezelf dan toch overeet. Dan spreken we van emotie eten.


Met de volgende tips hoop ik dat je je emoties kunt gaan herkennen en de oorzaak ervan kunt achterhalen. Daarmee zal het emotie-eten gaan afnemen en zal je beter in je vel zitten!


1. Patronen ontdekken

In wat voor situatie ga jij net te wat te veel eten? Probeer te ontdekken of je hier een patroon in kan zien. Gebeurt het bijvoorbeeld elke dag als je thuiskomt uit je werk en gefrustreerd bent omdat de kinderen hun troep niet opruimen? Of misschien ben je wel te moe om te koken op dat moment?


2. Ga na hoe je je voelt

Wat voel je op het moment dat je eigenlijk de koektrommel wilt leegeten? Ben je gefrustreerd, doodmoe of teleurgesteld? Voel je je eenzaam of ben je boos op iets of iemand? Het is belangrijk om hier even bij stil te staan. Neem een momentje voor jezelf, sluit je desnoods even af van de situatie, en zorg dat je even luistert naar jezelf voordat je toegeeft aan je eetdrang.


3. Wat is je behoefte?

Nu je weet welke emotie je ervaart, kan je nagaan wat nou eigenlijk jouw behoefte is op dat moment. Heb je behoefte aan rust, gezelligheid of wil je gewoon dat de kinderen hun rommel opruimen in huis? Denk hierbij in oplossingen.

Soms is er niet direct een oplossing of kun je jouw behoefte niet direct vervullen. Dan kun je ervoor kiezen het probleem eerst aan te kijken. Bijvoorbeeld het gevoel van eenzaamheid. Dit is soms niet direct op te lossen waardoor je het eerst onder ogen moet komen. Door je hiervan bewust te worden en niet direct aan je eetdrang toe te geven, komt je emotie echt tot uiting. Soms is dit erg confronterend maar weet dat je er later profijt van zult hebben. Het geeft je uiteindelijk inzicht in hoe je het wel wilt en zo kun je hier een plan voor maken.





4. Zoek afleiding

Mocht jij je emoties nu niet meer wegstoppen, maar blijf je het moeilijk vinden om een eetbui te voorkomen? Zoek op zo’n moment dan afleiding. Ga na waar je behoefte aan hebt en zoek iets om te doen wat daarbij aansluit. Mocht jij behoefte hebben aan rust, kun je je even afsluiten van je omgeving met fijne muziek in je oren. Ben je erg moe dan is het misschien verstandig om even te gaan liggen voordat je bijvoorbeeld gaat koken. Het kan ook helpen om even iemand op te bellen om je gevoel mee te delen.




5. Ga na of je echt honger hebt

Bij emotie-eten geeft het lichaam geen signaal af dat je echt honger hebt. Het is je brein dat op dat moment spreekt. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat je maag wel rammelt. Zorg ervoor dat je dit nagaat om te voorkomen dat je uiteindelijk heel veel trek krijgt. Een regelmatig eetpatroon is hierbij belangrijk.


6. Eetdagboek

Houd eens een eetdagboek bij en schrijf hierin gedurende een aantal dagen of weken op wat je eet en drinkt. Je wordt je hierdoor bewuster van je eetpatroon. Dit kan weer helpen om terugkerende patronen te ontdekken.





Mocht je het lastig vinden om zelfstandig grip te krijgen op emotie-eten, dan kan het fijn zijn om samen met een diëtist naar jouw eetpatroon te kijken. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of een afspraak wilt plannen!

Comments


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page