Prikkelbare darm syndroom
Heb jij prikkelbare darmsyndroom (PDS) ook wel spastische darm? Dan ben je zeker niet de enige, PDS komt voor bij ongeveer 10 tot 20 procent van de mensen waarvan een groot deel vrouwen. Het kenmerkt zich met buikklachten als:
-
een opgeblazen gevoel
-
gasvorming
-
buikpijn / buikkrampen / steken in de buik
-
afwijkend ontlastingspatroon (diarree / obstipatie)
-
maar ook vermoeidheid of neerslachtig gevoel
De klachten hebben vaak grote invloed hebben op je dagelijks leven.
​
Is er iets aan te doen?
Helaas wordt het prikkelbare darm syndroom nog te vaak weg gezet als: het komt door de stress, of er is geen oorzaak te vinden dus je zult er mee moeten leren leven.
Zo jammer! Want in de praktijk zie ik echt zeer goede resultaten door het aanpassen van je voedingspatroon. Waarbij in vele gevallen zelfs de klachten zo goed als helemaal weg zijn. Een bezoek aan de diëtist zou wat mij betreft de eerste stap moeten zijn als iemand wordt gediagnosticeerd met PDS.
Wat Eetwijs voor jou kan betekenen
Vooraf beginnen we met een uitgebreide intake. Hierin bespreken we je klachten patroon (maken we een 0-meting) en bespreken we onder andere je beweegpatroon en voeding.
Op basis van deze informatie zullen wij een aantal opties voorleggen. Dit kan zijn dat we je voedingspatroon gaan verbeteren. Of dat we het FODMAP-dieet gaan doen.
Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 75% van de deelnemers goed reageert op het FODMAP-dieet.
FODMAP hoe?
Het FODMAP dieet. Dit is eliminatie dieet en een hoopvolle behandeling voor mensen met PDS. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 75% van de deelnemers goed reageert op het FODMAP-dieet.
FODMAP is een verzamelnaam voor specifieke koolhydraten die (bij jou) misschien niet helemaal goed worden opgenomen. Deze koolhydraten blijven dan ‘hangen’ in je dikke darm. En dat kan juist die klachten veroorzaken.
Tijdens het FODMAP dieet ga je een paar weken (3 – 6) weken streng op dieet waarbij je bijna geen FODMAPs binnen krijgt. Als de FODMAPS inderdaad de boosdoeners zijn merk je dat je klachten sterk verminderen/verdwijnen tijdens deze weken. Daarna ga je 1 voor 1 een FODMAP her-introduceren, en kom je te weten welke FODMAPS voor jou voor klachten zorgen.
​
Persoonlijke begeleiding
Op internet is er veel informatie te vinden over het FODMAP dieet en kan het er erg ingewikkeld uitzien. Begeleiding is daarom heel belangrijk. Bij Eetwijs krijg je alles om het FODMAP-dieet goed / makkelijk uit te voeren. Je krijgt bijvoorbeeld:
-
Voorbeeld dagmenu
-
Een variatielijst
-
Overzicht met producten die wel/niet of met mate mogen tijdens de eliminatie fase
-
Een recepten boek met daarin een aantal voorbeeld dagmenu’s
-
Uitgebreid informatie boek over het FODMAP dieet
Tijdens de begeleiding evalueren we steeds je klachtenpatroon en bepalen we wanneer je kunt gaan herintroduceren. Gedurende de begeleiding kun je altijd vragen stellen via mail.
Wil jij ook eindelijk van je buikpijn af? Vul dan onderstaand contact formulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.